Pentru felul în care abordează şi redă realitatea în materialele sale de presă ca reporter de front, Carmen a fost desemnată „Jurnalistul Anului 2009“ pentru Politică Externă şi Afaceri Europene.
Tânăra jurnalistă a devenit corespondent din zone fierbinţi ale globului pentru “Radio România“ din anul 2005. Ea a fost singurul ziarist român care a transmis de la faţa locului informaţii legate de conflictele din Iran, care au avut loc în timpul alegerilor şi în perioada postelectorală, în 2005. A continuat, apoi, ca reporter de front în Liban, în timpul războiului din 2006, şi în Fâşia Gaza şi Afganistan.
În toate aceste misiuni, pentru Carmen nu bombele care rupeau drumul la scurt timp în urma maşinii în care se afla ea erau ceva ieşit din comun, ci înţelegerea cauzelor care determinau folosirea lor. „Într-o ţară străină trebuie să te duci cu «porii deschişi» pentru a înţelege realităţile locului. Cu cât eşti mai empatic, mai dispus să te pui în locul acelor oameni, să încerci să înţelegi ce şi cum trăiesc ei şi, mai ales, de ce se întâmplă nişte lucruri ieşite din comun, cu atât mai mult şi oamenii te acceptă în mijlocul lor“, explică jurnalista.
„Lumea este foarte diferită faţă de ce vedem la televizor“
Carmen Gavrilă este unul dintre puţinii români vorbitori de limbă farsi, limba oficială din Iran, ceea ce a fost un atuu important pentru ea în timpul şederii sale în această ţară. Adeptă a pricipiului că lumea trebuie simţită pentru a fi înţeleasă, Carmen s-a apropiat foarte mult de viaţa oamenilor din ţările în care a fost. Aşa a descoperit, de exemplu, cât de emancipate sunt femeile din Iran, dar şi ayatolahii şi mulţi dintre cei care se roagă de cinci ori pe zi.
„În Iran, femeile continuă să poarte chador, acel voal care le acoperă din cap până în picioare, dar se machează îşi fac operaţii estetice, având-o ca model pe An