…marturisesc spasit, acum vreo cinsprezece minute ma pregateam sa merg la culcare. Mi-a venit dintr-o data, insa, pofta de a mai asculta “De-abia plecasesi” a lui Tudor Arghezi in interpretarea lui Tudor Gheorghe. Cum, insa, sunt de fire puturos, si – responsabil fiind – nu vroiam sa trezesc toata casa cautand un CD, i-am dat … un Google. Spuma marilor m-a pus sa dau drept ’search’ “De ce-ai plecat?” [Nota: Nu va irositi timpul in psihanalize ieftine si inutile:) Asa a fost sa fie. N-are nici o legatura cu nimic. Chiar n-are. E tarziu si m-era pur si simplu dor de Tudor Gheorghe.]
Ceea ce am aflat pe Google m-a infiorat mai mult decat ar fi putut-o face – asta e imaginea “poporului roman” acum – sa nu ne mai ascundem dupa degete. Astia suntem, in ordinea Google: “Iris” (sa zicem), “Superficialul“, Nicolae Gutza, Printzesa de Aur si Copilul de Aur. Dupa Nu-s’ care de la Buzau, am abandonat. Clar -nici unul dintre cei doi tudori nu apareau in top ten. Mi-a sarit somnul si m-a apucat greata.
Dupa care mi-a venit o idee. Am tastat “de-abia plecasesi“! Si-atunci mi-a aparut, pe Google, Tudor Gheorghe! O, minunatie a minunatiilor – cine mai poate tasta in ziua de astazi “plecasesi“? Putini, foarte putini.
Zicea Heidegger ca limba il vorbeste pe om, nu noi pe ea. Ne saracim. Cine mai foloseste astazi “molateca poteca”? Cine “mi-a fugit dorul de-acasa/si-a fugit cam dezbracat/ l-a prins vremea rea prin sat/si mi-e teama ca-nghetat, dorul? Cine? Dorul leganat de-o stea…
Sunt si oltenii buni la ceva, nu?
Disclaimer: Sunt, lesne de ghicit, pe jumatate oltean si pe jumatate motz – din Tzara Zarandului, ca sa fiu mai precis. Stiu, caracterizari precum “oltean”, “moldovean”, “roman”, “evreu, ” musulman”, s.a.m.d. “nu mai sunt de actualitate”. S-au scris carti pe tema diferentelor dintre asa-numitele “caractere nationale”. S-au scris cati care au dem