500 de femei din mediul rural vor putea participa la cursuri de calificare în domeniile dorite şi vor fi ajutate să se angajeze, printr-un program finanţat din fonduri europene. Sursa: Vlad Stănescu
Cursuri de manichiură, coafură, croitorie, ornamente florale sau orice altceva îşi doresc femeile de la sate vor fi organizate, din această toamnă, în mai multe localităţi din ţară.
Lungul drum de la "gospodina casei" la angajată poate începe, indiferent de ce spun vecina de peste gard, soacra, soţul sau gura satului, cu aceste cursuri de recalificare, prin proiectul "Combaterea discriminării şi creşterea potenţialului de angajare a femeilor din mediul rural", finanţat din fonduri structurale.
Avantajul este că aceste cursuri, care pot dura şi şase luni, vor fi susţinute chiar în satele lor, şi femeile - care de cele mai multe ori sunt legate de casă - nu trebuie să facă naveta pentru a le urma.
Lupta cu "femeia trebuie să stea la cratiţă"
Programul nu înseamnă doar calificarea şi plasarea femeilor pe piaţa muncii, ci îşi propune să combată şi stereotipurile, printr-o campanie de informare.
"Încercăm să luptăm cumva şi cu mentalităţile, pentru ca femeile să acceadă mai uşor la un loc de muncă. Cursurile de calificare şi recalificare sunt gratuite şi adaptate la nevoile locale. De exemplu, în satele din nord-estul ţării, acolo unde industria stă prost în general, se mai caută oameni doar în domeniul serviciilor, aşa că le putem pregăti pentru a fi îngrijitoare la domiciliu. Înainte, singurul impediment pentru a fi şcolarizate era naveta pe care trebuiau să o facă pe o perioadă lungă şi care înseamnă un efort financiar", arată Cristina Chinole, managerul proiectului.
În cadrul vizitelor de studiu realizate în cadrul proiectului, s-a constatat că femeile de la ţară îşi doresc să primească o ca