În Poienile de sub Munte o singură femeie mai împleteşte cununi pentru fecioare. Vaselena Benzar este cea care pregăteşte straiele mireselor din sat: zadii, cojoace şi opinci.
VEZI AICI GALERIE FOTO
Fecioarele din Poienile de sub Munte, judeţul Maramureş, poartă de sărbători şi duminică, în biserică, coroniţe făcute din exact 1.500 de frunze de brebenoc, cusute pe scoarţă de salcie şi împodobite cu flori naturale, de regulă de culoare roşie. Tradiţia se respectă de sute de ani în sat.
Singura femeie din Poieni care coase astfel de coroniţe este Vaselena Benzar, în vârstă de 67 de ani. De altfel, bătrâna îmbracă şi miresele în ziua nunţii, cu zadii, cojoace şi opinci făcute de ea. „Am trăit o viaţă în satul ăsta. Am învăţat să cos opinci, zadii şi cojoace de la mama mea, la noi aşe se îmbracă miresele în zua nunţii, nu cu tăt felu' de rochii domneşti, albe", explică Vaselena Benzar.
Cei peste 10.000 de locuitori ai Poienilor de sub Munte sunt gospodari vrednici, care trăiesc ancoraţi în vechile obiceiuri. „Dacă la oraş casele din lemn au fost înlocuite cu altele moderne, din cărămidă şi marmură, ce-ţi iau ochii, iar obiceiurile din popor au fost de mult uitate, noi tot mai bine ne simţim aşa, trăind simplu. Ne îmbrăcăm şi acum în straie populare, muncim câmpul, avem frică de cele sfinte şi încercăm să nu ne uităm rădăcinile", mărturiseşte fiica Vaselenei, Ileana Voico (49 de ani).
Cununa, fala fetelor din sat
Potrivit obiceiului, cununile din frunze de brebenoc- plantă ale cărei frunze rămân verzi şi după uscare - pot fi purtate numai de fecioarele din sat. „Dacă şi-o pune în cap o fată care nu a fost cuminte, are să-i meargă rău toată viaţa", prevesteşte Vaselena Benzar. Pentru un „vinok" care, în limba ucraineană înseamnă cunună verde, femeia foloseşte 1.500 de frunze de brebenoc. „Frunzele se cos una c