Mihail Moruzov a fost cel ce a pus bazele Serviciului Secret de Informatii, prima institutie de spionaj moderna romaneasca, agentie care in spatele culiselor a dejucat zeci de planuri de destabilizare a Romaniei in perioada interbelica.
Doua decenii acest om a aparat cu vigilenta interesele romanesti, doar pentru a sfarsi el insusi victima a astfel de jocuri si este asasinat in timpul Masacrului de la Jilava in 1940.
Moruzov nu a fost un student exceptional avand doar trei clase de liceu terminate, dar a compensat prin alte calitati. Avea o memorie exceptionala, un simt al analizei foarte dezvoltat si o indrazneala rar intalnita.
Actiunile sale in primul razboi mondial
Acesta indrazneala i-a servit foarte bine in 1917, cand era la conducerea Serviciului de informatii al Deltei. Aici el a reusit in capturarea a aproape 160 de spioni germani infiltrati in Dobrogea din totalul de 180 culminand cu arestarea sefului serviciului informativ german al acestora Friederich von Mayer. Este de remarcat ca von Mayer a fost prins la 75 de kilometri in spatele liniilor inamice.
Constientizand pericolul reprezentat de armata tarista in urma actiunilor revolutionare din Mosova reuseste sa preia comanda unei divizii turbulente din regiune si o dizolva.
Cu o alta ocazie se infiltreaza in timpul unor negocieri secrete prin care o serie de divizii rusesti urmau sa se predea germanilor lasand descoperit Frontul din Salonic si il informeaza pe amiralul Ion Coanda, care la randul lui alerteaza Comandamentul Aliat.
Moruzov a mai salvat si un numar de soldati si ofiteri romani ce fusesera luati prizonieri de bolsevici in sudul Basarabiei. Dupa reintrarea Regatului Romaniei in razboi a incercat sa cumpere flota ruseasca din Marea Neagra si de pe Dunare pe suma de 2 milioane de lei si aproape reusise, dar reizbucnirea