Sute de locuitori ai județului, dar și din municipiu ies după fiecare ploaie la cules de ciuperci prin păduri sau pe dealurile din apropierea localităților. Acestea constituie pentru ei cel puțin câte o masă obținută pe gratis.
De la finele lunii mai, respectiv de la începutul sezonului de ciuperci, 38 de arădeni s-au intoxicat după ce au consumat mâncăruri gătite din acestea. Cei mai mulţi pacienţi au provenit din zona Ineului, dar şi de pe Valea Mureşului, sau Şag şi Nadăş, Mărăuş, Buteni şi chiar Arad.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad atrage din nou atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă consumul de ciuperci din flora spontană. „Şi în acest an, 38 de persoane s-au intoxicat după ce au consumat astfel de ciuperci. Dintre aceştia cinci au fost copii, pentru care riscul este mult mai mare”, a explicat Dana Negru, director DSP Arad.
Fac economii
Pentru Ilinca Avram, o pensionară de 63 de ani, bureţii pe care îi culege ori de câte ori are ocazia reprezintă mai mult decât o simplă masă. Cu o pensie de 630 de lei, bătrâna caută alternative ca să reziste de la o lună la alta. „Culegem pentru că nu avem alte variante. Ce să facem cu pensiile acestea ? Am ajuns să culegem ciuperci de foame, că de vândut unde să le vindem, cine le cumpără?”, a spus Ilinca Avram.
Femeia recunoaşte că e riscant să mănânce ciuperci astfel culese, dar susţine că pe perioada verii doar aşa mai poate face economii.