Potrivit Agerpres, Romania va testa grila europeana a dezvoltarii urbane durabile, agreata prin Declaratia de la Toledo, din iunie, de catre ministrii responsabili cu dezvoltarea urbana din statele Uniunii Europene.
Arhitectul Anca Ginavar, director general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, spune ca ministerul condus de Elena Udrea va testa si in unele localitati din Romania, inclusiv in Bucuresti, acest "instrument". Autoritatile ar dori sa vada in ce masura dezvoltarea urbana de la noi este una durabila, pornind de la grila de criterii stabilita la Toledo. De fapt, ce urmareste "Grila de la Toledo"? Sa puna putina ordine in dezvoltarea urbana, deoarece s-a aflat ca Vestul Salbatic al urbanismului hraparet face de mult legea in capitala Romaniei. "Un proiect de dezvoltare urbana", spune doamna Ginavar, "nu trebuie sa raspunda doar interesului investitorului, ci sa asigure si un echilibru cu cerintele culturale, sociale si de mediu ale orasului respectiv". La Toledo s-a recomandat exact ceea ce lipseste Bucurestiului: planurile urbanistice sa fie integrate, bazate pe o strategie clara, pe termen lung, de dezvoltare a localitatilor. Din pacate, primariile Bucurestiului, in frunte cu Primaria Generala, ca si directiile de cultura municipala si de sector, vor ignora in continuare "Grila de la Toledo", fiind sufocate de o coruptie generalizata. Acestea vor da si pe mai departe tonul distrugerilor pe scara larga, facandu-se vinovate de un adevarat holocaust urban.
Casa printului Zizi Cantacuzino-Granicerul, aproape distrusa
Nu este saptamana din calendar in care ziarele sa nu publice vesti dramatice despre distrugerile practicate in Bucuresti cu metoda, cu cinism si furie de catre asa-zisi investitori, in fapt rechini imobiliari de cea mai demonica speta. Pe Calea Victoriei, langa un bloc nou, complet nepotrivit cu atmosf