Primul ministru ucrainean, Mikola Azarov, a declarat ieri că Kievul este îngrijorat de decizia României de a lărgi, în mod unilateral, Delta Dunării.
"Suntem îngrijoraţi de poziţia României, care lucrează unilateral la extinderea Deltei Dunării, pentru a redirecţiona traficul către porturile sale. Vrem să vă atragem atenţia asupra faptului că astfel de probleme trebuie rezolvate prin negocieri bilaterale şi, dacă este necesar, cu participarea liderilor Comisiei Europene", a afirmat Azarov în cadrul unei întâlniri cu comisarul european pentru probleme de politică regională, Johannes Hahn
La rândul său, Hahn a afirmat că executivul european a iniţiat discuţii cu Ministerul de Externe ucrainean "privind oportunităţile reale care vor ajuta la găsirea unei soluţii acceptabile atât pentru partea ucraineană, cât şi pentru cea română, în problemele legate de Delta Dunării".
Declaraţiile primului ministru de la Kiev vin la o săptămână după ce preşedinta Ligii pentru mediu din Ucraina, Tatiana Timociko, a insinuat că Ucraina este în pericol de a fi inundată din cauza lucrărilor hidrotehnice derulate de România pentru adâncirea şi extinderea cursului Dunării în scopul dezvoltării traficului naval.
"Analiza situaţiei realizată de noi în perioada 2009-2010 ne oferă motive să afirmăm că activitatea României vizând dezvoltarea infrastructurii proprii de transport în Delta Dunării are un impact negativ semnificativ asupra situaţiei ecologice a Deltei Dunării şi reprezintă o ameninţare atât pentru teritoriul ucrainean, cât şi pentru populaţia Ucrainei", afirma Timociko.
Preşedinta Ligii pentru mediu din Ucraina pretindea că lucrările vizează schimbarea, adâncirea cursului, crearea de canale artificiale, inclusiv pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării.
După aceste afirmaţii, MAE a informat că lucrările care se execută