După o viaţă de militar, acum se ocupă de proiecte culturale şi vrea să promoveze artiştii olteni şi meşterii populari peste hotare.
A lucrat în armată 20 de ani, dar la un moment dat viaţa i s-a schimbat radical. A început să guste din lumea culturală, a cunoscut artiştii şi meşterii populari care l-au impresionat şi acum lucrează alături de ei pentru păstrarea tradiţiilor şi promovarea valorilor olteneşti. „Am fost militar şi mi-am iubit mult meseria, dar în 2004 am intrat în administraţie. Aşa am ajuns să cunosc în fenomenul cultural şi să iau contact cu meşterii populari. Când am venit la Centrul pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale şi Cultural Olt am înţeles cât de important este acest domeniu”, a spus Gheorghe Smarandache.
Vrea să publice două cărţi
Aşa a început să şi scrie. Prima dată cronici de la evenimentele pe care le organiza centrul, apoi articole despre sărbătorile oltenilor, despre meşteri şi tradiţii, iar apoi nuvele despre viaţa de la ţară. Are în plan să publice două cărţi. „Scrisul a fost una din marile pasiuni ale vieţii mele. Am scris 6 nuvele despre viaţa ţăranului român, una dintre ele se numeşte chiar Lumea Satului. Vreau să le public într-un volum, dar acum mult mai important este un alt proiect la care lucrez împreună cu un profesor universitar din Madrid, Hector Martinez Sanz, despre viaţa culturală din Valahia. Vom scrie o lucrare pe care sperăm să o publicăm curând”, a explicat Smarandache.
„La Slatina avem multe talente”
A ajuns să facă parte din viaţa culturală spaniolă după ce a publicat mai multe articole pe diferite site-uri. „Prima dezbatere la care am participat a fost despre Eugen Ionescu, apoi au urmat videoconferinţe despre alte personalităţi, Corneliu Baba, Constantin Brâncuşi, Marin Sorescu, Ion Ţuculescu sau despre Slatina culturală. Avem oameni de valoare în