De-a lungul vremii, apele au produs cele mai mari pagube în judeţul dintre Dunăre, Prut şi Siret. Inundaţiile provocate de Dunăre în anul 1897 sunt considerate cea mai importantă calamitate naturală din ultimii 120 de ani.
Dezastrele naturale provocate de ape sunt principalul pericol cu care s-a confruntat oraşul Galaţi de-a lungul istoriei sale. Impactul negativ produs de inundaţii nu a fost egalat nici măcar de marele cutremur din anul 1977.
Acest lucru este explicat şi prin faptul că judeţul Galaţi este traversat de trei ape curgătoare importante, fluviul Dunărea şi râurile Siret şi Prut.
Bărcile au salvat un sfert din oraş în 1897.
Cea mai importantă catastrofă înregistrată în judeţul Galaţi este reprezentată de inundaţiile provocate de Dunăre în urmă cu mai bine de un secol, în anul 1897.
„Atunci oraşul nu era apărat ca acum de diguri. În 1897 Dunărea a crescut până aproape de 658 de centimetri şi a inundat o mare parte din oraş. Este vorba de Valea Oraşului, care în acel moment reprezenta o zonă importantă şi o mare parte din localitate, pentru că municipiul era mai mic", ne-a declarat Romeo Cândea, preşedintele unui ONG ecologist.
Zona denumită Valea Oraşului însemna în urmă cu un secol aproape cu un sfert din oraş.Cu toate că o parte însemnată din municipiu a fost acoperită de ape în 1897, nu s-au consemnat victime. Sau cel puţin nu sunt amintite în documentele vremii.
„Salvarea a venit din faptul că în acea perioadă toţi gălăţenii din Vale aveau bărci: era tradiţia pescuitului şi a plimbărilor pe Dunăre. În momentul când apa a intrat în oraş, ei au folosit bărcile şi au fugit de dezastru. Casele, însă le-au fost distruse", ne-a declarat Romeo Cândea.
Cel mai mare dezastru urban de după război
În urmă cu mai puţin de două săptămâni, oficialii Galaţiului au lansat ideea că inundaţiile din 20