Monitorul Oficial a publicat joi Legea poliţiei locale, nr. 155 din 12 iulie 2010, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011. Noua instituţie este cam aceeaşi Mărie cu actuala Poliţie Comunitară, însă cu o „pălărie“ mult mai mare.
Diferenţele între viitoarea Poliţie Locală şi actuala Poliţie Comunitară ţin mai ales de atribuţii, care au fost mult extinse, nu numai în materie de ordine publică, ci mai ales pe linie de circulaţie rutieră. Practic, prin noua lege, Poliţia Locală devine egala Poliţiei Naţionale în multe privinţe, iar poliţiştii locali, înarmaţi ca şi omologii lor naţionali, îşi vor depăşi actualul stadiu, de amendare a ţărăncilor care vindeau fără autorizaţie câteva legături de pătrunjel la colţul străzii.
Noua structură se va înfiinţa prin transformarea actualei Poliţii Comunitare, ce va fi organizată ca un compartiment sau o instituţie publică de interes local, în subordinea primarului fiecărei localităţi.
„Aşteptăm apariţia normelor metodologice, pentru a vedea care sunt procedurile. Cert este că mai multe atribuţiuni din domeniul controlului comercial şi al autorizării în construcţii vor ieşi din subordinea primarului şi vor intra sub competenţa noii poliţii. Asta, pe lângă lărgirea spectrului de atribuţii în domeniul circulaţiei rutiere şi al ordinii publice“, a declarat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Comunitare Craiova.
Dirijarea circulaţiei, în competenţa poliţiştilor locali
În domeniul rutier, poliţiştii locali vor căpăta, în sfârşit, atribuţii de dirijare a circulaţiei şi de asigurare a fluenţei traficului, singuri sau în cooperare cu structurile Poliţiei Române, inclusiv în privinţa transporturilor speciale şi a celor agabaritice. În cazul accidentelor de circulaţie, poliţia locală va avea dreptul de a asigura paza locului accidentului, prin luarea tuturor măsurilor de conservare a urmelo