- Vremurile de razboi si de criza nasc, adesea, o clasa abjecta de speculanti si de imbogatiti. Profitand de cresterea TVA, multi pietari au dublat preturile la marfuri. N-ar trebui luate oficial niste masuri exemplare de reprimare? Pe langa saracie, senzatia de "tara nimanui" afecteaza extrem de negativ populatia Romaniei.
- Intr-o economie de piata, statul nu poate aplica masuri de reprimare pentru cresteri de preturi, dar, de regula, piata se regleaza singura in timp. Este adevarat ca unele controale au fost anuntate de Consiliul Concurentei, dar nu credem ca vor avea efecte majore. La drept vorbind, avem de a face mai degraba cu lacomia si chiar panica unor comercianti, speriati de efectul cresterii TVA, decat de specula ca in vreme de razboi, caci nu se inregistreaza o penurie de produse, ci, dimpotriva, o abundenta.
Problema preturilor din piete nu se datoreaza doar TVA, caci ne indoim ca vanzatorii de la tarabe au toti case de marcat, cat incertitudinii generate de criza economica, de unele masuri ale guvernului si de modul dubios in care functioneaza pietele, mai ales cele unde preturile nu sunt afisate la vedere, iar administratia pietei percepe mita. Totodata, unii comercianti incearca sa arunce toata povara financiara a crizei pe umerii celor care inca isi mai pot permite sa-si achizitioneze bunurile necesare. Toate la un loc genereaza cresteri de preturi nejustificate, dar inevitabile, intr-o perioada de incertitudine si confuzie. Daca nivelul preturilor atinge insa un nivel inaccesibil pentru marea majoritate a populatiei, marfa va ramane nevanduta, iar negustorii vor fi obligati s-o ieftineasca. Probabil ca nu va trece multa vreme pana cand efectul reducerii salariilor bugetarilor cu 25% si al cresterii somajului va obliga piata sa se regleze si sa coboare preturile la un nivel accesibil.
Pana la reglarea pietei, insa, sentimentul