Foarte mulţi locuitori din Zalău se plâng de faptul că, în ultima perioadă, mai ales după ploile de la sfârşitul lunii iunie, nici plasele de la geamuri nu-i mai apără de ţânţari. Reprezentanţii firmei care face dezinsecţia afirmă că nu e suficient un tratament o dată la trei luni, ci unul la 30 de zile şi că după inundaţii trebuia făcută imediat o acţiune de amploare. Primăria zice că n-a fost timp favorabil.
„La mine, în cartierul Porolissum, s-a făcut dezinsecţie anul ăsta de cel puţin trei ori. Dar, în ciuda acestui fapt, văd în fiecare seară roiuri de ţânţari pe plasele geamurilor”, reclamă Marinela Drăgoi, 48 de ani, tehnician la o firmă din oraş.
Cei mai afectaţi: cei alergici şi copiii
Prezenţa masivă a ţânţarilor îi afectează, în special, pe cei alergici, dar şi pe copiii mici. Kiss Emese, 43 de ani, tot din cartierul Porolissum, susţine că este îngrozită de invazia de ţânţari din ultima perioadă. „Seara, sunt zeci de ţânţari pe plasă, iar eu stau şi mă uit cu groază la ei, că îmi este teamă să deschid şi să aerisesc! O dată am făcut greşala să ies şi să întind rufele, pe la 7 sau 8 seara, şi n-am mai putut dormi toată noaptea, niciunul din noi!”, se plânge femeia. Ea susţine că trebuie să cheltuie bani în plus şi pe medicamente împotriva alergiei, pentru că soţul ei are probleme de la muşcăturile insectelor.
„Nu mai ştiu cum să mă apăr de ţânţari! Mi-am pus plasă la toate geamurile, dar degeaba: cum deschid uşa, intră cu sutele. Sunt mulţi şi însetaţi”, se plânge Cosmin Aciu , de 35 de ani. El locuieşte la etajul I al unui bloc din Dumbrava I, unde – spune el – a văzut anul acesta mai mulţi ţânţari decât a văzut în excursie în Deltă. „Am copil mic şi nu pot folosi substanţe insecticide, ca să nu fie toxic pentru copil”, explică tânărul părinte.
Dezinsecţii la o lună
„Problemele cu ţânţarii î