Şeful Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor (DJEP) lucrează de aproape 30 de ani în domeniu. Comisarul-şef cunoaşte întreaga istorie a migrării populaţiei în judeţ începând cu anul 1989 şi până în prezent.
După absolvirea Academiei de Poliţie pe specializarea „evidenţa populaţiei“, tânărul Viorel, în vârstă de doar 22 de ani, a fost numit şeful Biroului de Evidenţa Populaţiei din Câmpia Turzii, unde timp de mai bine de trei ani a lucrat de unul singur.
Cu puţină vreme înainte de Revoluţie, a fost numit şef al Serviciului de Evidenţă a Populaţiei din Turda, unde a crescut şi gradul de dificultate a meseriei pe care o exercita. „Ulterior, în anul 1991, am fost numit ca ofiţer pe linie de stare civilă la Serviciul de Evidenţa Populaţiei din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj. Ulterior, în ’93, am devenit şef al Biroului“, povesteşte clujeanul.
În anul 2001 a „cochetat“ cu partea academică, fiind profesor la Universitatea Bogdan-Vodă, însă a revenit la meseria care îl mai pasionează şi în prezent. Începând cu anul 2005, conduce Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanelor din cadrul Consiliului Judeţean Cluj, fiind cel care, după cum însuşi spune, „creează identităţi“ pentru clujeni.
Deşi iubeşte foarte mult meseria pe care o practică de aproape 30 de ani, comisarului-şef are un singur regret – faptul că nu a acordat mai mult timp familiei şi celor doi copii ai săi.
Ştie totul despre clujeni
Viorel Sîrcă primeşte, zilnic, rapoarte privind numărul clujenilor din judeţ şi municipiu. Fiecare naştere, dar şi fiecare deces, nu trece neobservat în cadrul Direcţiei pe care o conduce.
„Pare a fi interesant şi relativ simplu, însă e o muncă de o complexitate imensă. Acum, intenţionez să-mi dau doctoratul şi am pregătit o lucrare privind o strategie naţională împotriva traficului de persoane“, spune comisarul-