Scaderea salariilor bugetarilor cu 25 la suta, spectrul somajului si ridicarea taxei pe valoarea adaugata de la 19 la 24 la suta sunt masuri de austeritate de o extrema duritate, luate de un guvern aflat cu spatele la zid si care plateste acum nu numai greselile proprii, ci si pe cele ale guvernelor care l-au precedat in ultimele doua decenii.
Cresterea TVA a dus la explozia preturilor, dureros resimtita de cetatenii cu venituri modeste. In plus, conflictul dintre presedinte, care sustine revenirea la vechiul TVA si impozitarea pensiilor sub o mie de lei, si premier, care afirma ca economiile obtinute nu ar compensa plusul de venituri din marirea TVA, au tensionat inutil situatia. Economisti avizati cred ca premierul ar avea dreptate. Revenirea la vechiul TVA nu va determina negustorii sa revina la preturi mai mici, dimpotriva, vor fi tentati sa adauge surplusul la marja de profit. In plus, joaca de-a marirea sau micsorarea TVA risca sa decredibilizeze tara in ochii finantatorilor externi de care avem nevoie.
Aceiasi economisti sustin ca situatia dificila cu care se confrunta populatia nu se va incheia la sfarsitul anului si va fi simtita acut si anul viitor. Este vorba de economistii care au inteles ca guvernul nu avea alta solutie in afara cresterii de taxe si impozite. S-ar putea ca la anul, in cautare de noi surse de venit, guvernul sa fie silit sa apeleze la alte mariri. Pentru a preintampina aceasta perspectiva sumbra, ar fi nevoie si de alte solutii, in afara cresterii TVA. Una ar fi combaterea sau strunirea evaziunii fiscale, evocata de Daniel Daianu. Economistul avizat si fostul ministru de finante cunoaste subteranele economiei romanesti si stie despre ce vorbeste. Insa de masurile pe care le propune se cam sparie gandul. Ar fi vorba de un fel de "lege martiala". O astfel de "lege" aduce a razboi. N-ar fi prea mult? Nu, sustine Daniel Daian