Vara este anotimpul ideal ca sa ne reincarcam fortele, sa ne reparam sanatatea si sa intinerim. Cu atatea teluri luminoase in fata, nu suntem deloc fericiti cand ceva aparut prin neprevazut ne abate din drum. Spre norocul nostru, memoria populara ascunde in cotloanele ei leacuri pentru cele mai imprevizibile betesuguri. Remediile care urmeaza va vor fi, cu siguranta, de mare folos, mai ales ca se afla la indemana oricui
Lovituri, hematoame, leziuni
* Volbura este o planta prezenta peste tot in lunile de vara. Infuzia din planta tocata (o lingura cu varf, la 200 ml apa) se recomanda pentru spalaturi, comprese si bai, in caz de rani. Florile sunt si ele un remediu miraculos pentru curatarea si vindecarea ranilor. Se piseaza sau se toaca marunt si se aplica pe rana. Daca rana este infectata, apare o senzatie neplacuta, de parca cineva ar trage niste ate din locul taiat, dar peste cateva minute, durerea dispare. Florile se schimba de 3-4 ori pe zi. Atentie! Planta este toxica. Se foloseste numai extern.
* Hameiul are acelasi efect. Se prepara o infuzie din 10 g de flori de hamei, oparite cu 200 ml de apa fierbinte. Se lasa pana la racire, se strecoara si se aplica, repetat, sub forma de comprese.
* Cubulete de gheata invelite in tifon - se aplica pe locul afectat. Apoi se pune o compresa cu alcool camforat sau decoct din flori de arnica de munte (10 g la 200 ml apa).
* O lingura de sunatoare tocata marunt se macereaza 7 zile in 350 ml de tuica si se foloseste pentru frectii si comprese.
* Comprese cu argila inmuiata in otet, vin de casa sau apa sarata. Daca nu aveti argila la indemana, inmuiati un prosop in apa sarata (25:250). Se aplica pe locul cu probleme.
* Cataplasma cu varza si branza de vaci. Se ia o frunza mare de varza, se spala bine. Se taie nervurile groase si se striveste putin cu facaletul. Se incalzeste apa la