Dulci sau picanti, colorati si crocanti - ardeii grasi sunt alaturi de rosii si castraveti una din cele mai bune si sanatoase legume. Desi pot fi consumati pe tot parcursul anului ardeii din lunile de vara sunt cei mai gustosi.
Culoarea ardeilor (galben, verde, rosu sau portocaliu), este elementul care indica cantitatea de capsaicina - principala substanta activa din ardei. Cei rosii, si mai ales cei iuti sunt mai bogati in capsaicina compartiv cu ceilalti, dar toti ardeii, indiferent de soi si culoare sunt minunati pentru sanatate, avand unele dintre cele mai bune substante nutritive disponibile natural.
Ardeii sunt surse excelente de vitamina C si de vitamina A (prin concentratia mare de carotenoizi, cum ar fi beta-caroten), un antioxidant foarte puternic, scrie WH Food.
Antioxidantii sunt cei care neutralizeaza radicalii liberi, responsabili de deteriorara celulelor, de acumularea de colesterol din artere, de aparitia diabetul zaharat si a durerilor articulare si a multor alte suferinte ale omului modern.
Ce contin ardeii grasi?
In primul rand are doar 25 de calorii pentru 100 de grame de ardei si 1,9 grame de fibre, totul in pachet cu 80% apa. In 100 de grame de ardei sunt 125 de mg de vitamina C, adica 100% din doza zilnica recomandata, la care se adauga 0,80 mg de vitamina B6 si 0,45 mg de vitamina K. Ardeiul mai are potasiu, calciu, molibden si mangan.
Binefacerile ardeiului pentru sanatate
Ardeii combat bolile cardiace si contribuie la scaderea colesterolului. Toti ardei rosii, si cei dulci si cei iuti, sunt legume care contin licopen, un carotenoid al caror consum scade riscul aparitiei cancerului de prostata si a cancerul de col uterin, a celui de colon si a afectiunilor pancreasului.
Este dovedit clinic ca cei in ale caror diete se regasesc cantitati mici de licop