Pentru a marca importanţa patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române, BNR a anunţat, în urmă cu două zile, că va bate monedă cu chipurile patriarhilor Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu.
Printre cei cinci se află şi Iustin Moisescu, al patrulea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1977-1986), despre care presa scria în urmă cu trei ani că a fost informator al Securiăţii. Într-un articol publicat de Cotidianul, istoricul Cristian Vasile, unul din autorii capitolului despre relaţia dintre Biserică şi regimul comunist din Raportul Tismăneanu, spunea că Iustin a colaborat cu fosta poliţie politică înainte de a ajunge în scaunul de mitropolit al Ardealului, din care avea să fie promovat mitropolit al Moldovei, iar ulterior, în 1977, să devină Patriarh.
Totodată, şi raportul Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste, dat publicităţii la sfârşitul lui 2006, preciza că Iustin Moisescu, profesor de religie la Institutul Teologic Universitar din 1948, a fost unul dintre „tehnocraţii" aleşi de Ministerul Cultelor comunist pentru a controla şi a subordona cultele religioase.
BNR a anunţat joi că vrea să pună în circulaţie 5.000 de monede din argint în cadrul unei emisiuni numismatice intitulate "Patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu". Setul de cinci monede va costa 950 de lei, fără TVA, şi va avea putere circulatorie pe teritoriul României.
Monedele din argint ce formează seturile, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.
Aversul comun prezintă Palatul Patriarhal din Bucureşti, deasupra, inscripţia în arc de cerc "PALATUL PATRIARHAL", dedesubt, inscripţia "ROMANIA", valoa