Ioan Dobran este, la 92 de ani, singurul pilot de aviaţie în viaţă din Grupul 9 de vânătoare care a asigurat protecţia liniei frontului în cel de-al Doilea Război Mondial. Are la activ 11 victorii aeriene şi 3 doborâri. Dobran a zburat sub comanda Căpitanului aviator Alexandru Şerbănescu, as al aviaţiei de vânătoare române, cu 47 de victorii aeriene.
„11.06.1944. Alarmă! Aliniaţi la start punem motor unul după altul, aproape în formaţie strânsă. Iniţial fac celula cu Şnechea. Trecem pe desubt în stânga lor, urcând mereu. Înşirate în rânduri strânse, ca nişte plutoane compacte de infanterie, strălucind în soarele reflectat de aluminiul fuzelajelor şi aripile lor, „liberatoarele" trec chiar acum peste Focşani şi bombardează Aerodromul şi partea de vest a oraşului în zona cazărmilor. Judecând după fumul şi praful care se ridică, au lovit destul de bine. Ceva neclar arde. Avem 7000 de m şi este imposibil de atacat. În fine, ni se pare că unul e mai izolat. Atacăm în şir indian. Trag până foarte aproape, degajez şi revina doua oară la atac... Bilanţul zilei, cinci avioane doborâte. Încă nu pot spune că a crescut prea mult experienţa cu americanii.Trebuie să mai căutăm şi să experiementăm scheme."
Dobran lasă creionul jos şi închide ambele jurnale. Cel minuscul, cu coperţi maro, în care pe prima pagină e trecut anul şi locul de unde l-a cumpărat - 1944, Papetăria Carmen - şi al doilea, lung şi stufos. Cel care încape în buzunarul de la piept are trecut pentru ziua de azi un singur cuvânt, "Alarmă!", pe care l-a scris imediat ce zgomotul sirenei s-a făcut auzit. Cel mare îl aşteaptă seara acasă, la baza din Tecuci, ca să explice cuvântul. Aşa face în fiecare zi, oricât de terminat ar fi. E cu vânătorii la Tecuci din aprilie 1944. Jumătatea de vest a ţării era afectată la acel moment apărării de bombardardierele americanilor iar cea din est apărării frontului. @