Desi doctor in chimie, Marius Matache si-a pastrat pasiunea din adolescenta: folkul. Astazi are unul dintre cele mai bune site-uri pentru indragostitii de acest gen muzical (foreverfolk.com), unde patru mii de impatimiti asteapta de la el noutati. El insusi membru al trupei Imperfect, l-am rugat sa faca pentru cititorii "Formulei AS" o radiografie la zi a unei zone tot mai importante a muzicii romanesti: folkul
Pasarea Colibri a schimbat fata folkului
- Pana in '89, exista cenaclul Flacara. Toata lumea il stia si il astepta. Ce s-a intamplat cu muzica folk dupa revolutie? Cum a supravietuit?
- Folkul s-a cantat si dupa '90, dar iubitorii lui erau foarte discreti. In '95 s-a produs, insa, o schimbare majora: Pasarea Colibri. A fost trupa care a schimbat fata folkului. Ei reuneau intr-o singura formatie doi dintre cei mai carismatici maestri ai genului, pe Mircea Baniciu si Mircea Vintila, plus Motu Pittis, care era un purtator de stindard al muzicii de calitate. Nu a fost o schimbare peste noapte, dar incet, incet, s-a pornit o miscare de revigorare. Asa ca dupa 2000 au inceput sa apara cluburi care acceptau seri numai de muzica folk. Acum, exista deja cluburi cu traditie in materie de concerte folk. Un episod foarte important a fost "Casa Eliad", un club, unde, initial, Valeriu Sterian facea emisiunea "Vanare de vant", la TVR 2. Toti folkistii stiau ca au acolo un loc bun de intalnire. Era concert in fiecare vineri, dupa emisiune. Din pacate, s-a desfiintat in urma cu doi ani. Dar sunt alte cluburi acum, care au seri de folk in mod constant, pentru ca au aparut din ce in ce mai multi tineri care canta folk. Acum, in Bucuresti, in fiecare seara exista cel putin un club unde se canta.
- Dar la nivel national, cum stau lucrurile? Bucurestiul mai este "centrul"?
- Nici vorba! In 2008, cand am pornit site-ul foreverf