Eurodeputatul Victor Bostinaru a fost desemnat, de catre Parlamentul comunitar, in functia de raportor al Comisiei de Dezvoltare Regionala, pentru elaborarea Strategiei UE - Marea Neagra. Un obiectiv deloc usor de atins de Uniunea Europeana, dat fiind ca bazinul Marii Negre include natiuni cu interese pe alocuri puternic contradictorii.
Simpla existenta a unei intregi retele de puncte tensionate in regiune nu poate fi un argument in favoarea celor care, la nivelul Uniunii, se multumesc sa spuna "e prea complex, nu putem sa ne ocupam de treaba asta", crede Bostinaru. Faptul ca in estul Marii Negre functioneaza structuri ale crimei organizate capabile sa ridiculizeze statele ar trebui sa fie o provocare suplimentara pentru UE - care se doreste un actor de prim rang la scara internationala. Obstacolele pentru strategie, este de parere Bostinaru, ar putea veni chiar din interiorul Uniunii Europene - exista state cu sensibilitati in raporturile cu Rusia, dar exista si interesele unor companii energetice nationale din spatiul comunitar. Pe de alta parte, exista si Gazprom, folosit, deseori, ca instrument de santaj. El a facut aceste afirmatii in emisiunea Bucuresti Punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Radio Deutsche Welle.
Descarca fisierul audio in format MP3
Fragmente din timpul emisiunii:
Bazinul Marii Negre ofera o imagine extrem de complexa, mai complexa decat oricare dintre marile periferice continentului european din motive evidente Avem doua state membre ale UE - Romania si Bulgaria, o a treia tara este in negocieri de aderare, alte doua tari care explicit si-au exprimat vocatia de a adera, precum si state care nu si-au propus in niciun fel sa adere, printre care RusiaEste o zona extrem de importanta strategic cu acces catre zona Caucazului si din punctul de vedere al traseelor energetice prezente si viitoareUniunea Euro