”Ţara nu poate plăti la infinit oameni care să stea cu muşchii umflaţi şi să fluiere, asta e viaţa. Ăsta e un motiv în plus să mă determine să merg până la capăt cu această reformă, pentru ca şmecherii gen Chiliman să instige oamenii în loc să-şi asume propria responsabilitate că a angajat mai mulţi oameni decât trebuie ne arată cât de necesară este această reformă în ţară şi ea trebuie dusă până la capăt”.
Declarația îi aparține lui Emil Boc și a fost făcută după ce a fost huiduit în timpul unei vizite de lucru pe Centura Capitalei. Pot accepta că oamenii în cauză (ori măcar o parte) sunt angajați care urmează să fie disponibilizați. Și, cel mai probabil, schema de personal e posibil să fie umflată. De aici și până la a afirma însă, cum a făcut cu aceeași ocazie Emil Boc, că pe oamenii respectivi i-ar fi trimis cineva pentru a-l fluiera, e cale lungă. E o negare atât a realității, cât și a responsabilității.
Pentru că reformă nu înseamnă doar să tai din locurile unde se consumă inutil, ci și să pui ceva în loc. Statul român,în speță Guvernul, nu are obligația să dea cuiva de lucru. Asta era teoria pe vremea răposatului și nu poate fi negat faptul că această mentalitate de așteptare a unei soluții ”de sus”, este una dintre cauzele care împiedică România să iasă din criză. Statul are însă obligația să producă și să își asume măsuri care să genereze locuri de muncă.
Inițiativa Guvernului, anunțată tot în această săptămână de Adriean Videanu, este de-a dreptul hilară. Videanu a spus că tinerii absolvenți care vor dori să-și deschidă o afacere vor primi un sprijin din partea Guvernului de până la 20.000 de euro.
“Am ajuns la concluzia că zona care alimentează şomajul este zona tinerilor absolvenţi. Dar ei vor avea şansa să intre în viaţă cu un sprijin pe care Guvenul îl dă. Avem în lucru un act normativ pentru a sprijini tinerii absolvenţi. Aceşt