Ștefan Trăușan-Matu este profesor doctor la Catedra de Calculatoare de la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității "Politehnice" din București și Cercetător Ştiinţific grad I în cadrul Institutul de Cercetări pentru Inteligenţă Artificială al Academiei Române.
Are o activitate didactică bogată, predând atât în cadrul Universității ”Politehnice” din București, cât și ca profesor invitat, în SUA, la Drexel University, Philadelphia și Franța, la Universite Paul Sabatier, Toulouse, Universite Lyon 2 și Ecole Polytechnique de l’Universite de Nantes.
Interviu acordat pentru Voci pentru România.
Aveți o bogată experiență în cercetare. Care sunt domeniile care vă pasionează cel mai mult în cercetare? Care este realizarea de care sunteți cel mai mândru în cariera dumneavoastră de până acum?
Ștefan Trăușan-Matu: Domeniul care m-a pasionat încă din timpul liceului este Inteligența Artificială. În acest sens, pe de o parte, am cercetat cum se pot construi programe de calculator care să rezolve probleme similar oamenilor considerați inteligenți. Pe de altă parte, legat de acest domeniu, mă interesează să clarific însă și ce înseamnă natura umană, ce poate și ce nu poate fi implementat în calculatoare. Ca să dau niște exemple, investighez ce înseamnă creativitatea, înțelegerea limbajului, intuiția etc. Asta necesită considerarea rezultatelor din filosofie, sociologie și psihologie, colaborând cu specialiști din aceste domenii.
Realizarea de care mă bucur cel mai mult este o abordare, o teorie nouă, în analiza și dezvoltarea de sisteme informatice de asistare a lucrului colaborativ pe web, care integrează tehnici și programe de inteligență artificială cu rezultate din sociologie, filologie, filosofie și chiar din teoria polifoniei și a contrapunctului din muzică. Această teorie a fost elaborată începând cu