Refacerea de la zero a 50% din hoteluri, construcţia de centre balneare şi de săli de conferinţe sunt doar câteva dintre ideile experţilor de „reînviere“ a litoralului intern. În prezent, Mamaia este singura staţiune de la mare care oferă turiştilor, pe lângă cazare şi masă, şi oportunităţi de petrecere a timpului liber.
Revitalizarea litoralului românesc este un subiect despre care s-ar putea scrie romane întregi dacă ar fi să punem la un loc toate părerile oferite de guvernanţi, de specialişti şi de oamenii de rând. Tinu Sebeşanu, CEO al companiei de consultanţă Trend Hospitality, vine, însă, cu o soluţie mai mult decât radicală: să se dărâme toate unităţile comuniste şi vechi şi să se construiască de la zero. „Aproape jumătate dintre hotelurile de la mare sunt bătrâne, au peste 50 de ani şi ar cam trebui să-şi încheie ciclul de viaţă. Părerea mea este că ar trebui reconstruite de la zero", afirmă Sebeşanu.
Consultantul în proiecte de investiţii hoteliere Paul Mărăşoiu este un pic mai blând cu hotelurile şi spune că o renovare serioasă a acestora ar fi suficientă. „Trebuie făcută o rearanjare a litoralului pentru a avea turişti tot timpul anului, nu numai vara. Ar trebui construite centre de conferinţe pentru a atrage turiştii de business şi firme în teambuilding-uri, parcuri de distracţii şi centre balneare, deaorece litoralul dispune de foarte multe resurse naturale şi minerale", a declarat Mărăşoiu.
La rândul său, Alin Burcea, preşedintele Paralela 45, crede că ar trebui creat un program la nivel naţional de genul „Prima casă", care să-i ajute pe hotelieri să-şi construiască piscine. „Lipsa piscinei şi a locurilor de agrement face diferenţa între hotelurile de la noi şi cele de la bulgari", afirmă Burcea.
Totodată, Tinu Sebeşanu crede că litoralul ar trebui declarată zonă defavorizată, la fel ca Valea Jiului odinioară. „Aici se lucrează do