Protejarea pielii cu FPS de minimum 30 este obligatorie la primele expuneri. Produsele cu filtru solar mineral sunt tolerate cel mai bine de piele. Ele trebuie aplicate nu doar înainte de a merge la plajă, ci la fiecare ieşire din casă.
Se ştie că expunerea la razele ultraviolete fără o cremă cu factor de protecţie solară (FPS) poate cauza pătarea pielii, dar şi arsuri sau chiar leziuni canceroase. Potrivit Societăţii Române de Dermatologie, numărul de cazuri de cancer de piele a crescut de şase ori în ultimii patru ani în ţara noastră.
Cu cât o cremă are un factor de protecţie mai ridicat, cu atât protejează mai bine pielea de razele soarelui, pentru că blochează un procent mai mare din ultraviolete. Astfel, o cremă cu factor de protecţie 10 permite trecerea a 10% din razele soarelui, în vreme ce una cu FPS 30 va permite unei fracţiuni de doar 3% din radiaţiile ultraviolete să pătrundă în piele.
Copiii şi cei care se ard uşor, fps 50
Pentru primele expuneri la soare, medicii recomandă aplicarea unor creme cu factor de protecţie înalt, de 30 sau chiar de 50. Astfel de produse sunt obligatorii mai ales pentru copii, pentru persoanele cu pielea albă sau pentru cele care au multe aluniţe.
„Pielea deschisă la culoare are mai puţin pigment (melanină), astfel că este mai puţin protejată, în mod natural, de efectele nocive ale soarelui. De aceea, persoanele cu părul blond sau roşcat, cu ochi albaştri sau verzi, precum şi cele care au pistrui şi care se ard uşor după expunerea la soare au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele decât persoanele cu pielea închisă la culoare", explică medicul specialist dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Această protecţie înaltă trebuie menţinută toată vara în cazul persoanelor care suferă de psoriazis sau de acnee, dar şi în cazul celor care urmează tratamente ce