Statisticile arata ca 51% din romani folosesc cel putin un card, ceea ce inseamna ca un cont bancar este in zilele noastre aproape la fel de comun ca un portofel. Asta mai inseamna si ca protejarea contului ar trebui sa fie la fel de importanta ca tinerea unei maini pe buzunar intr-un autobuz aglomerat.
Suntem obisnuiti sa avem grija de noi si de banii din buzunar cand ne aflam pe strada, dar protejarea contului bancar cere mai mult. Desigur, nu e indicat sa scoti bani noaptea de la un bancomat aflat pe o strada pustie, insa acesta nu este singurul pericol. De fapt, cine fura bani din conturi nu are nevoie nici de strazi pustii si nici de intuneric.
Ascunde-te cand tastezi codul PIN
Cine fura din conturi are de fapt nevoie de lumina pentru a vedea mai bine PIN-ul tastat de cineva la bancomat. Codul poate fi vazut din unele unghiuri de alte persoana de la coada, mai ales pentru ca limita de discretie nu prea este respectata, iar unele banci din Romania au mai multe bancomate unul langa altul. Mai multi clienti, cu atat mai bine.
PIN-ul mai poate fi vazut si de camere instalate in locuri ascunse, dar exact in cea mai buna pozitie pentru a vedea miscarile degetelor pe taste.
Ascunde informatiile si nu fi previzibil
Cand nu poate fi vazut, PIN-ul poate fi ghicit sau aflat prin alte mijloace. Folosirea unor parole diferite la conturi e deja un sfat clasic. Expertii spun ca una dintre cele mai simple metode de a intra in contul cuiva este de a-i afla parola de pe un site de socializare.
La fel de grava este si pastrarea informatiilor despre conturi sau coduri in documente de pe computer sau in telefonul mobil. Acestea pot fi oricand furate. Daca astfel de informatii sunt puse totusi intr-un fisier, acesta ar trebui sa fie si el protejat cu o parola. Si mai bine ar fi daca fisierul ar fi ascun