Un fost student, exilat după ce a cerut „libertate“ în Piaţa Tiananmen, vrea să se întoarcă acasă, dar China nu-l primeşte. După 21 de ani de la masacrul din Piaţa Tiananmen , Wu’er Kaixi, unul dintre foştii „duşmani“ ai autorităţilor de la Beijing, nu este lăsat să se repatrieze.
Wu'er Kaixi, care de ani buni trăieşte în Taiwan, a avut până în prezent mai multe tentative de a reveni în China. „Vreau să mă întorc acasă cu riscul de a ajunge la închisoare. Vreau să-mi văd părinţii", mărturiseşte presei din ţara de adopţie fostul lider al studenţilor chinezi şi militant al „Primăverii de la Beijing".
Ultima încercare de a ajunge în China datează din 3 iunie, zi în care se afla pe aeroportul internaţional din Tokyo de unde urma să se îmbarce într-un avion Air China cu destinaţia Bangkok. Fostul disident intenţiona să se predea autorităţilor chineze în timpul escalei la Beijing. Ca şi cum i-ar fi ghicit planurile, reprezentanţii companiei Air China nu l-au lăsat să se îmbarce. A mers atunci la Ambasada Chinei din Tokyo, a forţat intrarea şi a reuşit să strecoare un bilet unui agent de securitate, în care scria: „Sunt Wu'er Kaixi, unul dintre cei mai căutaţi oameni din China şi vreau să mă predau".
Poliţia japoneză l-a reţinut câteva ore sub acuzaţia de „intrare ilegală în reprezentanţa diplomatică a Chinei". Într-un film video pe care fostul erou al Pieţii Tiananmen îl trimisese unor publicaţii nipone, el spunea că vrea „să facă în continuare presiuni asupra guvernului chinez pentru un dialog, chiar dacă acest dialog va avea loc într-un tribunal sau într-o închisoare".
O altă tentativă (eşuată) de a reveni pe teritoriul chinez a avut loc în 2009, cu ocazia comemorării a 20 de ani de la demonstraţiile studenţeşti reprimate cu violenţă. Wu'er Kaixi s-a dus în Macao, fosta colonie portugheză retrocedată Chinei în 1999, cu speranţa de a fi arestat. Nu