Bulgarii din Republica Moldova, care au aşteptat trei-patru ani pentru a obţine cetăţenie bulgară, primesc în schimb cetăţenie română, pentru a se putea stabili în Bulgaria.
"Asistăm deja la astfel de cazuri curioase", a declarat ministrul Bojidar Dimitrov, însărcinat cu cetăţenii bulgari din străinătate.
În pofida faptului că procedura a fost accelerată şi că, încă de la începutul anului, peste 10.000 de bulgari (candidaţi pentru paşaportul bulgar, au obţinut cetăţenia), încă procesăm cererile depuse în 2006, a subliniat ministrul.
"Este curios faptul că asistăm deja astfel de cazuri. Bulgarii, care nu au primit cetăţenia bulgară, profită de paşapoarte româneşti, pentru a se stabili în Bulgaria", a adăugat ministrul Dimitrov, pentru agenţia Focus News.
În condiţiile în care Bulgaria şi România sunt membre UE, iar un paşaport românesc le permite oamenilor să se stabilească în Bulgaria pentru a-şi cumpăra o casă şi a căuta un loc de muncă, bulgarii din Republica Moldova se folosesc de astfel de trucuri, a comentat Dimitrov.
El adăugat că România emite paşapoarte pentru cetăţenii moldoveni în termen de cinci luni. "Din păcate, acestă situaţie îi îndeamnă pe compatrioţii noştri din Republica Moldova să obţină cetăţenia română şi apoi să se deplaseze liber în ţările din UE", a mai spus Bojidar Dimitrov.
Aceeaşi situaţie există şi în cazul bulgarilor din Albania. Skopje eliberează paşapoarte macedonene în numai două luni, iar toate procedurile costă 50 de euro. Bulgarii din Albania profită de acest lucru, mai ales după ridicarea vizelor pentru Tirana.
"Bulgarii din Albania obţin paşaportul macedonean, iar apoi îşi depun cu acesta dosarul pentru cetăţenia bulgară. Bulgarii din Republica Moldova, pe de altă parte, aleg să se stabilească în Bulgaria direct cu paşapoartele româneşti", a explicat ministrul