Condiţiile economice dificile i-au constrâns pe mai bine de jumătate dintre micii întreprinzători să-şi diminueze producţia în primul semestru al acestui an. Majoritatea întreprinzătorilor mici şi mijlocii din România consideră că punctul culminant al crizei va fi în acest an.
Mai bine de jumătate dintre antreprenorii mici şi mijlocii se aşteaptă ca perioada de vârf a crizei economice să fie resimţită în cursul acestui an, în timp ce 25% din ei consideră că 2011 poate fi un an chiar mai dificil decât 2010, se arată în „Carta Albă a IMM-urilor", lansată vineri de Consiliul pentru IMM-uri.
Un mediu de afaceri „stânjenitor"
Întrebaţi cum au evoluat afacerile de la începutul crizei, respectiv din octombrie 2008, aproape jumătate dintre întreprinzători au răspuns că şi-au redus activitate, iar 43% că aceasta se situează în aceiaşi parametri. Totodată, în 2009 peste 60% dintre firme au avut performanţe inferioare celor din 2008 şi numai 17% dintre IMM-uri au performat peste nivelul anului anterior.
În aceste condiţii, majoritatea IMM-urilor au menţinut salariile, în timp ce 22% din ele au fost nevoiţi să reducă cheltuielile cu personalul. Interesant este că, în plină criză, nu mai puţin de 20% din cei intervievaţi au declarat că au crescut nivelul salarial. Sondajul a urmărit şi percepţia întreprinzătorilor faţă de mediul de afaceri, în acest sens acesta relevând că în 2010 aproape 80% dintre IMM-uri consideră mediul stânjenitor pentru afaceri.
Scăderea cererii interne, fiscalitatea şi birocraţia reprezintă în continuare principalele probleme cu care se confruntă micii întreprinzători, cu toate că principala oportunitate identificată de firme rămâne piaţa internă, urmată de pieţele externe şi produse noi. Pentru a reduce dificultăţile cu care se confruntă IMM-urile, Consiliul susţine eliminarea impozitului minim, în urma introducerii acestuia p