Viitorul politicii agricole comune (PAC) pentru perioada de dupa 2013 a fost supus consultarii publice în perioada aprilie-iunie 2010. 5700 de contributii au sosit la Comisia Europeana, iar ele vor fi analizate luni şi marti la Bruxelles in cadrul unei conferinte organizate de Dacian Ciolos. Transmite de la Bruxelles corespondentul RFI Mihaela Gherghisan.
Viitorul politicii agricole comune (PAC) pentru perioada de după 2013 a fost supus consultării publice în perioada aprilie-iunie 2010. 5700 de contribuţii au sosit la Comisia Europeană, iar ele vor fi analizate luni şi marţi la Bruxelles în cadrul unei conferinţe organizate de Dacian Ciolos.
De ce este necesară o Politică Agricolă Comună (PAC) la nivel european, la ce se asteaptă cetăţenii din partea agriculturii, de ce este necesară o reformă a PAC, în fine ce instrumente sunt necesare pentru viitoarea PAC, iată cele patru întrebări supuse consultării publice.
Peste cinci mii de raspunsuri dintre care cele mai multe din Germania si Franta au sosit la Comisia Europeana care a putut constata interesul a peste 93 de parti implicate, din lumea agrara, dar nu numai.
Conferinta de la Bruxelles va analiza aceste raspunsuri si va incerca sa aduca un raspuns privind marea reforma din 2013 dupa care PAC nu va mai fi aceasi, dupa cum explica pentru RFI comisarul european al agriculturii Dacian Ciolos.
Majoritatea celor ce-au participat la consultarea publica cred ca o politica agricola comuna este de preferat unui mozaic de 27 de politici nationale.
Raspunsul vine in detrimentul unor voci minoritare europene care ar prefera ca PAC sa redevina nationala pentru a nu mai inghiti aproape jumatate din bugetul comunitar, cum este cazul acum.
Grupurile de reflectie, institutele de cercetare si perosanele fizice considera ca agricultura comunitara trebuie sa asigure produse sigure de calitate s