Premierul Emil Boc a transmis ieri, în videoconferinţa cu prefecţii, că guvernul apără cota unică şi le-a solicitat să explice mai departe că executivul „face tot ce îi stă în putinţă pentru a asigura un minim de resursă în mediul privat şi pentru crearea de locuri de muncă în condiţiile pe care România le are în momentul de faţă“.
Premierul a declarat că executivul nu ia în calcul nici majorarea, nici reducerea cotei unice, precizând însă că sunt în discuţii nişte „scenarii“, fără a da alte detalii.
„Nu am avut şi nu avem o discuţie despre majorarea cotei unice. În prezent, cota unică e de 16%. Scenarii sunt în discuţie, dar în acest moment, repet, cota unică este 16%“, a declarat premierul, solicitat să comenteze afirmaţia ministrului economiei, Adriean Videanu, potrivit căreia nu este exclusă posibilitatea reducerii cotei unice.
Întrebat dacă scenariile pe care le-a invocat înseamnă inclusiv reducerea cotei unice, Boc a răspuns: „Nici micşorarea, nici majorarea“.
Adriean Videanu a declarat sâmbătă că TVA nu ar trebui redusă, însă, „odată ce răul s-a produs“ prin majorarea acesteia, s-ar putea discuta despre scăderea altor taxe, inclusiv a cotei unice, acest lucru depinzând însă de negocierea cu FMI.
„Majorarea TVA produce efecte în primele trei-patru luni. (...) Din punctul meu de vedere, odată ce răul s-a produs, revenirea la diminuarea TVA-ului nu cred că este o măsură corectă. Dacă tot produce răul, şi-l produce în primele patru, cinci, şase luni în ceea ce înseamnă inflaţia, părerea mea este că, dacă ai o rezervă, trebuie să umbli la scăderea altor taxe“, a declarat Videanu la Realitatea TV, precizând că acest principiu este cel avut în vedere de guvern.
De asemenea, ministrul a precizat că „punctul central“ în politica fiscală a PDL este cota unică. „Cota unică rămâne. Asupra cuantumului cotei unice primul-ministru este ce