Jocurile olimpice de iarna Sochi 2014 ridica probleme similare cu cele din 2008, cand China era acuzata de incalcarea drepturilor tibetanilor. "Si totusi, chinezii nu au indraznit sa organizeze Olimpiada in Tibet", scrie jurnalistul Stefan Candea pe blogul de calatorie theblacksea.eu.
"Anul si locul inaugurarii JO, Krasnaya Polyana, marcheaza 150 de ani de la primul genocid din istoria Europei moderne si izgonirea din propria tara a unui popor care traieste de generatii in exil. Este vorba de poporul cerchez care a fost impins in Marea Neagra de catre armatele Rusiei tariste in 1864, la sfarsitul unui razboi de cucerire a Caucazului care a durat peste 100 de ani. Randul de forturi rusesti dintre Sukhum si Anapa, acum toate statiuni turistice, au pregatit infrangerea cerchezilor. Le-au taiat legatura cu marea si cu celelalte cai de comert.
Intr-o operatiune care a folosit cu siguranta ca model masivelor deportari sovietice, peste un milion de cerchezi au fost atunci izgoniti catre Imperiul Otoman. Dintre ei, peste 300 de mii au murit inecati, infometati sau rapusi de boala pe plajele unde s-au refugiat. Dintre supravietuitori, cei mai multi s-au stabilit in Turcia, Iordania, Siria si Israel. Familii cercheze au ajuns pana in Bulgaria, Romania si Kosovo. Cam cinci milioane traiesc in lume si peste 500 de mii sunt raspanditi in prezent in Krasnodar, Stavropol, Osetia de Nord si in trei republici create artificial: Adygea, Kabardino-Balkaria si Karachai-Cherkessia. Desi sunt acelasi popor, cerchezii au fost separati, amestecati cu alte popoare si denumiti diferit, in functie de teritoriul unde locuiesc: cerchezi, cabarzi, sapsugi si adigi.
Cand am plecat din Romania nu stiam nimic despre cerchezi. La Ankara am citit despre protestele lor impotriva organizarii JO si am descoperit cartea foarte recent publicata de un jurnalistul britanic Oliver