Cat de competitivi suntem: ca persoane, ca angajati sau intreprinzatori si ca societate?
Traim intr-o lume ce are din ce in ce mai putine bariere. Facem parte din UE si traim intr-o lume globalizata. Lumea nu mai este bipolara, nu mai este unipolara, ci multipolara. Brazilia, China, India si alte tari in curs de dezvoltare cresc cu 5-10% pe an, in conditiile in care in Romania avem contractie economica.
China este laudata. Chiar si politicieni populisti de la noi dau China drept exemplu, unii sugerand chiar sa ne imprumutam de la chinezi.
Sunt diferente enorme intre Romania si China.
In China, pensia medie este de 18 dolari pe luna, adica 10% din pensia medie din Romania. Drepturile omului (cum ar fi dreptul la libera circulatie sau dreptul proprietatii) sunt mai restranse decat in Romania. Etica muncii este si ea diferita.
Mai aproape de noi, Bulgaria are impozitele mai atractive: 20% TVA si 10% cota unica. Dar si pensiile sunt mai mici.
Renault are o dilema: sa investeasca in Romania sau in Maroc? Evident, grevele de la noi nu cred ca fac o favoare fabricii din Mioveni.
In ultimii ani au fost adaugate zile libere in calendarul de sarbatori legale in Romania, cu impact negativ asupra productivitatii muncii. De asemenea, codul Muncii nu a fost schimbat, desi se tot vorbeste de modificarea lui in sensul introducerii unei flexibilitati mai mari.
Azi, statul introduce masuri fiscale, parafiscale si legislative care fac din competitivitate un vis din ce in ce mai indepartat, de exemplu: piedici la infiintarea unei firme.
La nivel individual, multi angajati comenteaza pe la colturile din pauza de tigara despre cutarica ce a fost promovat pe motive de pupat seful; mai ales cand cutarica nu ia pauze de tigara si isi termina tot timpul treaba foarte bine si la timp.