Producătorilor şi comercianţilor de legume şi fructe li se strică marfa pe tarabe, iar încasările nu le mai ajung nici pentru asigurarea traiului zilnic. Creşterea TVA-ului, dar şi preconizata impozitare a pensiilor îi aduce în sapă de lemn pe legumicultorii şi comercianţii de zarzavaturi.
Măsurile extreme de austeritate bugetară impuse de guvernanţi şi mai cu seamă, reducerea salariilor în paralel cu creşterea TVA-ului, se răsfrâng dramatic şi asupra asupra coşului zilnic al populaţiei.
Chiar şi pentru mâncare gălăţenii au ajuns să se gândească de două ori pentru fiecare leu scos din buzunar. Şi asta o simt din plin nu numai proprietarii magazinelor alimentare şi ai hipermarket-urilor, ci şi micii producători de legume şi fructe.
„Mi se veştejesc legumele pe tarabă!"
Este şi cazul unui cuplu trecut demult de prima tinereţe, soţii Bodea, din Slobozia Conachi. Rămaşi singuri în casă, după ce fiul lor a plecat la muncă în Spania, încearcă să-şi câştige pâinea zilnică vânzând în piaţă ceea ce cultivă prin grădina casei. Au pe tarabă şi gulii, şi varză, şi morcovi, şi ceapă dar degeaba.
„Păi mamă, nu-i vânzare deloc. Stăm de pomană. Anul trecut mai făceam câte ceva, acum nu vindem mai nimic. Mi se veştejesc legumele pe tarabă!", ne-a spus jeluindu-se Georgeta Bodea.
Daniel Gheorghe, un bătrân care căuta cele mai ieftine zarzavaturi pentru o ciorbă s-a apropiat ca să ne explice din ce cauză a scăzut numărul clienţilor.
„Eu am o pensie de nouă milioane. Pe de altă parte, nevastă-mea e internată în spital şi i-am plătit medicamente de 15 milioane numai luna trecută. Cu ce Dumnezeu să mai cumpăr ceva?", ne-a spus acesta cu lacrimi în ochi.
Munca pământului reprezintă pentru generaţia Georgetei Bodea ultima şansă la o viaţă decentă.
„Nici măcar nu mai am cu cine să muncesc pământul. Ăştia tineri nu mai vor să pună mâna pe s