Consilierii de carieră îi sfătuiesc pe tineri să-şi aleagă meseriile care le plac. Cea mai mare greşeală este să optezi pentru o profesie exclusiv în funcţie de banii pe care-i vei putea câştiga atunci când o vei practica.
Orientarea profesională începe încă de la grădiniţă susţin psihologii specializaţi în dezvoltare personală. În cei peste 10 ani de când lucrează în domeniul consilierii în carieră, Marcela Călineci a observat că tot mai mulţi tineri care apelează la astfel de servicii ştiu ce carieră vor să urmeze, dar nu şi cum să facă să ajungă acolo unde îşi doresc.
"Consilierul îl ajută pe tânăr să-şi definească decizia finală, să treacă puntea între ceea ce este şi ceea ce vrea să fie. Tu îi spui ce posibilităţi există, el alege şi face planurile de viitor", explică Marcela Călineci.
De asemena, ei aşteaptă să afle cum pot depăşi problemele pe care le au. "Unii au problem de familie, provin dintr-un mediu cu un singur părinte sau aceştia sunt plecaţi la muncă în străinătate. Poate familia unui tânăr nu are bani pentru a-l ajuta să urmeze o facultate la zi, de exemplu. Atunci, el trebuie să găsească soluţiile pentru a depăşi aceaste piedici", declară specialistul.
Urmează-ţi visul!
Pentru alegearea carierei potrivite, tinerii trebuie să ţină cont de abilităţile pe care le au. Dar, cel mai important, consideră Marcela Călineci, este ca ei să facă ceea ce vor: "Îi încurajez să-şi urmeze visul, chiar dacă cei din jur le vor spune că nu au toate abilităţile necesare. Performanţa nu poate exista fără pasiune", este de părere Călineci.
Factorul piaţa muncii
Cea mai mare greşeală este să-ţi alegi profesia exclusiv în funcţie de banii pe care-i vei putea câştiga atunci când vei profesa. Fără plăcere, nu poate exista o carieră de succes, atrage atenţia Marcela Călineci. Criza economică a schimbat puţin modul în care tinerii