În timpul liceului Carmen Dobocan a fost, timp de doi ani, preşedinte al Consiliului judeţean al elevilor. Datorită ei şi a asociaţiei de studenţi din care face parte, au fost acordate bursele doctorale, care au întârziat aproape şase luni
Experienţa acumulată în timpul liceului a ajutat-o pe Carmen Dobocan şi în timpul facultăţii. În prima lună ca studentă a Facultăţii de Studii Europene din Cluj, tânăra din Zălău a devenit membru în Organizaţia Studenţilor din Universitatea Babeş – Bolyai (OSUBB), iar în 27 august 2009 a fost aleasă vicepreşedinte pentru relaţii internaţionale în cadrul ANOSR, prima şi cea mai importantă federaţie de asociaţii studenţeşti din România.
Polemici cu Funeriu
„Am fost aleasă în urma unui scrutin extrem de serios, pe baza unui proiect clar. Activitatea din Zalău şi de la OSUBB m-a ajutat foarte mult, aşa că am putut prezenta o viziune clară în privinţa implicării organizaţiilor studenţeşti din România la nivelul Uniunii Europene (UE)”, susţine Carmen Dobocan.
„La nivel internaţional se discută multe teme de politici publice şi organizaţionale care se răsfrâng şi asupra studenţilor. Am încercat în ultimele zece luni să aduc pe agenda organizaţiilor internaţionale şi interesele studenţilor români, vorbind despre carenţele care apar în finanţarea învăţământului superior, al serviciilor sociale (burse, cantine, locuri în cămine, etc.)”, explică studenta din Zalău.
Carmen spune că cele mai importante momenete din activitea ei de „vice” al ANOSR au fost dezbaterile pe Legea Educaţiei în România, când i-a servit ministrului Funeriu câteva exemple de bune practici din Uniunea Europeană, care se băteau cap în cap cu viziunea guvernamentală. În primăvara acestui an, asociaţia din care face şi ea parte a făcut presiuni asupra ministerului, iar după multe amânări au fost acordate bursele doctorale, care au în