Dezastrul ecologic care s-a produs în luna martie s-a repetat weekendul acesta din aceleaşi motive: deversare de ape uzate. Peştii care populau lacurile din zona Tunari-Afumaţi au murit din cauza intoxicării apei. Reprezentanţii Apelor Române au început o anchetă în acest caz.
În lacurile din nordul Bucureştiului mortalitatea piscicolă a ajuns la cote alarmante. Nivelul de toxicitate al apelor se apropie de cel înregistrat în urmă cu cinci luni, când un dezastru ecologic a fost constatat în aceeaşi zonă.
Revoltător este faptul că motivul pentru care peştii mor este acelaşi: deversările de ape uzate în canalele de colectare ce se scurg în lacurile din zona Tunari-Afumaţi.
„Dacă Garda de Mediu nu ia măsuri şi nici Autoritatea Naţională a Apelor Române nu se pune serios pe treabă, povestea se poate repeta oricând”, spuneau administratorii bălţilor din nordul Capitalei după dezastrul din primăvară.
Groapa de gunoi a localnicilor
După aproape cinci luni, nu s-a schimbat nimic pe Valea Pasărea. Firmele de salubrizare şi localnicii deversează apele uzate tot în canalele de desecare, iar dezastrul ecologic s-a repetat, confirmând spusele piscicultorilor.
Pierderile pe care le înregistrează administratorii bălţior sunt de enorme, iar, dacă mor în continuare peşti, afacerile devin falimentare.
„Administrez bălţile astea de 18 ani, dar niciodată nu am văzut aşa ceva. În iarnă ne-au spus că n-a avut oxigen peştele din cauza stratului de gheaţă. Acum nu mai au nicio scuză! Vreau să văd ce măsuri iau autorităţile responsabile“, a spus Nicolae Puiu, administratorul bălţilor din Afumaţi.
Potrivit reprezentanţilor Apelor Române cazul peştilor găsiţi morţi pe lacurile din Ştefăneşti nu este la nivelul celei din februarie-martie. „Momentan se fac analizele. Noi le facem pe cele la apă, iar Direcţia Sanitar Veterinară se ocupă