Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) sustine ca impozitul minim ar trebui eliminat si nu inlocuit cu impozitul forfetar. Totusi, o eventuala introducere a impozitului forfetar ar trebui aplicata doar in sectoarele de activitate cu rate de profit foarte mari.
“Impozitul minim a dus la disparitia a peste 300.000 de microintreprinderi din momentul in care a fost introdus. De aceea ar trebui eliminat. In conditiile in care s-ar decide inlocuirea sa cu impozitul forfetar, acesta ar trebui aplicat in sectoarele din economie care genereaza profituri foarte mari, precum si o evaziune rdicata. Printre domeniile aflate in aceasta situatie sunt cel petrolier si cel al tutunului”, spune Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
Premierul Emil Boc a declarat ca impozitul minim va fi eliminat in aceasta toamna, dar si ca mentinerea cotei unice la nivelul actual de 16% constituie o prioritatea a Guvernului. Adriean Videanu, ministrul Economiei, a adaugat ca impozitul minim va fi eliminat fie la 1 octombie, fie la 1 noiembrie.
Recent, Nicolescu afirma ca statul a pierdut peste 2,8 miliarde de lei ca urmarii introducerii impozitului minim in a doua parte a anului trecut.
Pana la 1 iunie, aproape 318.000 de microintreprinderi si-au inchis activitatea ca urmare a aplicarii impozitului minim.
Totodata, in perioada respectiva au fost infiintate aproape 240.000 de noi IMM-uri.
“Franta a eliminat impozitul minim inca din 2008, aceasta fiind doar una din masurile pe care le-au luat autoritatile de acolo pentru combaterea crizei. De asemenea, guvernul francez a deschis 1.500 de santiere si a stimulat antreprenoriatul printr-o aplicatie online, iar numarul IMM-urilor nou infiintate a crescut spectaculos. Numai in 2009 au fost create 390.000 de firme, la care s-au adaugat inca 110.000 in prima jumatatea a