Suspendarea programului de finantare dintre Ungaria si Fondul Monetar International (FMI) va avea un impact negativ si asupra Romaniei, sunt de parere analistii chestionati de HotNews.ro, apreciind ca exista riscul deprecierii monedei nationale si a cresterii riscului de tara. De asemenea, acestia cred ca nu se poate face o paralela intre Romania si Ungaria, deoarece autoritatile de la Bucuresti au reusit sa mentina un dialog cu FMI, chiar daca au existat si anumite dificultati pe parcursul derularii acordului stand-by.
Rozalia Pal, economistul sef al Unicredit Tiriac Bank, este de parere ca impactul suspendarii programului de finantare dintre Ungaria si FMI va fi unul indirect, iar efecetele se vor simti mai mult asupra Ungariei si mai putin asupra tarilor din regiune. Ea crede ca tensiunile in ceea ce priveste finantarea externa in regiune aduc o volatilitate in sensul deprecierii monedelor si cresterea riscului de tara.
Astfel, potrivit lui Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank, statul se va imprumuta mult mai greu de pe piata interbancara, ceea ce va insemna ca va plati randamente mai mari sau ca nu va mai reusi sa atraga bani la randametul fixat. De asemenea, costul de refinantare pentru companii si populatie s-ar putea sa nu mai scada si ar putea chiar sa creasca in perioada urmatoare daca acordul dintre Ungaria si FMI nu va fi repus curand in functiune.
Totodata, exista posibilitatea unei deprecieri a monedei nationale, "insa stim foarte bine ca banca centrala isi face simtita prezenta pe piata cand miscarile par sa fie bruste", este de parere economistul ING Bank.
Romania a reusit sa mentina acordul cu FMI, chiar daca au existat si dificultati
Analistii cred ca nu se poate face o paralela intre Romania si Ungaria, deoarece autoritatile de la Bucuresti au reusit sa mentina un dialog cu FMI, chia