IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, este interesata sa-si continue investitiile in domeniul serviciilor medicale private, prin finantarile acordate MedLife si posibil unui alt jucator din piata – Medicover, dar se uita in piata si dupa alte sectoare, ca banking, agribusiness si productie.
Strategia IFC nu este una noua, divizia Bancii Mondiale deruland pana acum proiecte de finantare in cadrul mai multor companii locale din sectorul bancar (Bancpost) si agribusiness (Efes, Parmalat).
“Cand ne uitam la nevoile de baza, vedem ca Romania are un mare potential in regiune. Suntem interesati sa finantam afaceri din domeniul financiar/banking, agribusiness-ului, dar si al productiei in general pentru ca se leaga de agricultura”, a declarat Guy Ellena, director al diviziei de sanatate si educatie din cadrul IFC.
IFC a inceput sa investeasca in Romania in februarie 1996, primele companii care au primit finantari fiind Danube Fund (fond de investitii elen), Efes Brewery (producator de bere) si Mobil Rom (actualul operator de telefonie mobila Orange). Cea mai recenta finantare, in valoare de 10 milioane de euro, este cea acordata operatorului de servicii medicale private MedLife, in cadrul caruia detine 12,75% din actiuni, restul fiind impartit intre familia Marcu (51%) si SGAM, fondul privat de investitii al Societe Generale Asset Management. [Citeste aici mai multe detalii despre tranzactia MedLife-SGAM.]
In prezent, IFC are in derulare discutii avansate cu un al doilea operator de servicii medicale de pe piata romaneasca – Medicover, care s-ar putea concretiza intr-o finantare de 16,6 milioane de euro pentru constructia unui spital de 88 de paturi in zona Pipera, Bucuresti. Compania suedeza Medicover a anuntat in luna iunie ca a achizitionat deja terenul pe care va fi amplasata constructia. Investitia totala pentru spitalul din Pipera