Extras FP O vastă operaţiune poliţienească a dezvăluit, săptămâna trecută, amploarea unui fenomen criminal extins la nivelul întregului stat italian, care nu e specific doar Italiei. Ediţia curentă a FP publică concluziile jurnalistului britanic Misha Glenny asupra crimei organizate din Europa: din Vest în Est elite politice au pactizat cu mafiile.
Articol din noua ediţie FP România (iulie/ august) - din 12 iulie la toate chioşcurile. Detalii ilustrate: Coperta, Sumarul şi Nota editorilor români (Locul României în Indexul statelor eşuate).
Pe 13 iulie, 3.000 de poliţişti şi carabinieri italieni au arestat 300 de suspecţi şi au ridicat droguri, arme şi bani în valoare de zeci de milioane de euro. Cei arestaţi erau urmăriţi pentru crime, extorcări, trafic de arme şi narcotice şi alte activităţi criminale. Investigatorii cred că au destructurat astfel câteva dintre cele mai active clanuri ale lumii interlope italiene.
Până acolo, s-a descoperit cu această ocazie că mafia calabreză, N'dragheta, a depăşit în forţă mai cunoscutele Cosa Nostra şi Camorra. Acţionează în Sudul originar ca şi în Nordul mai bogat, are oameni în administraţia publică, chiar şi în poliţie, şi este capabilă să direcţioneze voturi spre candidaţi care se vor în Legislativul de la Roma - concret, de data aceasta este vorba despre un important deputat, membru al mişcării politice a premierului Silvio Berlusconi.
Renăscută în anii '70, N'dragheta apare astăzi ca o organizaţie ierarhică, cu un singur consiliu strategic, care coordonează bandele din stradă - mafia calabreză are chiar şi probleme secesioniste, cu un cap nordic ucis pentru tentaţia de a deveni independent. Afacerile cu droguri ale N'draghetei ajung la 35 miliarde de euro (mai mult decât compania Fiat), ceea ce are potenţialul de a o face imbatabilă - prin faptul că îşi poate cumpăra oameni la orice nivel.