Oamenii de afaceri spun că boom-ul comenzilor îi face să angajeze personal. Patronii arădeni care au fost nevoiţi să facă disponibilizări în urmă cu câteva luni îşi recheamă vechii angajaţi la lucru.
Dorin Pantea are o mică firmă de asamblări de plăci electronice şi produce transformatoare. Încă de la înfiinţare, din anii ’90, a lucrat cel mai mult pentru italieni. „Pe la finele lui 2008, comenzile au început să scadă vertiginos. În ţară nu am găsit clienţi, aşa că în primăvara anului trecut am trimis în şomaj toţi angajaţii. Apoi am suspendat firma pentru că nu aveam din ce să plătesc forfetarul dacă nu produceam nimic”, a povestit bărbatul.
Din primăvara acestui an, au apărut semnele redresării economiilor vestice, astfel că unul dintre colaboratorii italieni a reluat comenzile pentru patronul arădean. Acesta a rechemat la lucru toţi cei opt angajaţi pe care îi disponibilizase. „Sunt în discuţii în prezent şi cu alţi potenţiali clienţi şi estimez că din toamnă vom creşte producţia şi voi mai angaja vreo 10 muncitori”, a mai spus producătorul arădean.
Afaceri cu Italia şi Germania
Tot exportul ridică şi producătorii de mobilă care ajunseseră aproape de faliment. Emil Ardelean exportă mobilă, tot în Italia, de mai mulţi ani. Anul trecut acesta a rămas doar cu câţiva oameni. „Am avut 36 de angajaţi şi anul trecut am păstrat doar câţiva, pe cei mai buni. Acum am făcut din nou angajări”, a povestit bărbatul. Recunoaşte că în prezent comenzile sunt la jumătate faţă de cele pe care le avea în 2007, dar spune că faţă de anul trecut au crescut simţitor şi trendul este crescător. „Acum exportăm un TIR pe săptămână. Anul trecut, am exportat trei TIR-uri tot anul”, a mai spus întreprinzătorul.
Şi firmele de textile şi-au reluat activitatea pe baza comenzilor venite din vest. „Am reangajat cam jumătate dintre muncitori la începutul verii pentr