De aproximativ o săptămână, urmăresc știrile referitoare la Legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor.
Pe toate posturile de televiziune, diverși “neni” și diverse “tanti”, toți “jurnaliști”, îmbrăcați cât mai elegant, pentru a părea probabil cât mai informați și credibili, vorbesc despre condițiile încheierii unei Polițe de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAD).
Am auzit toate variantele posibile de texte create pe 4 informații mari și late: cost, riscuri acoperite, categorii de locuințe pentru care trebuie încheiate PAD și cine trebuie să încheie acest tip de poliță.
Una din informații însă mi-a stârnit atenția în mod deosebit, ba chiar, repetată fiind la infinit, dar fără a cita o sursă credibilă, a început să mă intrige și să mă enerveze: “Dacă aveți deja încheiată o poliță facultativă de asigurare a locuinței, să nu vă gândiți că ați scăpat de plata PAD. Aceasta din urmă este obligatorie pentru toată lumea”.
Inițial, am zis că jurnaliștii nu au interpretat corect legea sau că există undeva o greșeală. Apoi, văzând că informația se repetă în toate jurnalele de știri, am început să pun la îndoială “inteligența” și buna credință a politicienilor și asiguratorilor (lucru foarte ușor de făcut într-o Românie “mâncată” de interese politice și corupție).
Apoi, pentru că pot și pentru că așa mi se pare normal, am căutat textul de lege pentru a-mi putea face propria mea părere. Și nu mare mi-a fost mirarea când am găsit la art. 11 din Lege următoarea informație:
“Proprietarii de locuințe care, la data prevazută la art. 3 alin. (2) (data publicării în MOF n.a.), au încheiate contracte de asigurare facultativă privind riscurile prevăzute de prezenta lege, au obligația de a încheia contractele de asigurare obligatorie a locuințelor în termen de 5 zile de la data expirării contractelor de asigurare facultativă. Începând cu ace