Valoarea activelor administrate de fondurile de pensii private din Romania (atat obligatorii cat si facultative) este de asteptat sa insumeze circa 4,6 miliarde lei, reprezentand doar 0,85% in Produsul Intern Brut (PIB), ca urmare a recentelor evolutii economice si politice la nivel national care au influentat intregul sistem de pensii, potrivit unor estimari revizuite anuntate luni de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Dupa primul trimestru din acest an, CSSPP estimase ca piata pensiilor private va ajunge la active in valoare de 6,09 miliarde lei cu o pondere de 1,13% in PIB la sfarsitul lui 2010.
"Recentele evolutii economice si politice la nivel national cat si global au influentat toate sistemele financiare, inclusiv sistemul romanesc de pensii. Astfel, acordul cu FMI, masurile anticriza, rata somajului, evolutia cursului valutar, a dobanzii de politica monetara etc. si-au spus cuvantul intr-o anumita masura asupra activelor si sistemului de pensii in intregime", se arata in analiza data publicitatii luni de autoritatea de supraveghere a pietei pensiilor private.
Incertitudinile privind adoptarea pachetului de masuri anticriza convenit cu FMI au influentat negativ piata de capital si activele fondurilor de pensii
Activele nete ale fondurilor private de pensii si-au continuat cresterea, dar intr-un ritm mai scazut in al doilea trimestru, in principal datorita evolutiei nefavorabile a pietelor de capital incepand din al doilea trimestru al anului curent.
Astfel cresterea bursei din primul trimestru a acestui an de 11,76% a adus cresteri pe masura si rezultatelor din administrarea activelor fondurilor de pensii (care detineau actiuni reprezentand 11,51% din activele totale la 31.03.2010): 230 milioane lei pentru pensiile administrate privat Pilon II (luna martie a reprezentat maximul cu 106 milioane lei).