Economia germană a crescut cu 1,5% în trimestrul al doilea, potrivit unei estimări interne a guvernului de la Berlin, citată de publicaţia nemţească Der Spiegel, scrie Bloomberg. Cifra vehiculată depăşeşte cele mai recente prognoze ale cabinetului german, din aprilie, care vizau un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de 0,9% pentru al doilea trimestru. Perioada ianuarie-martie a adus pentru Germania o creştere economică de 0,2%, în condiţiile în care anul trecut, PIB-ul a coborât cu 5%.
Germania este cea mai mare economie europeană, iar în ultimele luni a fost acuzată de Franţa, dar şi de o serie de alte state, că pune în pericol revenirea economică a ţărilor din sudul Europei în condiţiile în care continuă să înregistreze excedente comerciale masive. Consumul din Germania este estimat să scadă anul acesta cu 1,4%, chiar dacă economia va înregistra un avans de 1,9%, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Cu alte cuvinte, exporturile încep să-şi revină puternic, în timp ce neamţul de rând este din ce în ce mai reticent când vine vorba de consum, având în vedere şi măsurile de austeritate ale guvernului de la Berlin.
La mijlocul lunii trecute, banca centrală a Germaniei (Bundesbank) a revizuit în sus estimările privind creşterea economică pe 2010 şi 2011, până la 1,9%, respectiv 1,4%.
O altă veste bună a venit din partea agenţiei germane care se ocupă cu distribuirea ajutoarelor de şomaj. Aceasta a redus estimările privind deficitul pe care îl va înregistra anul acesta de la 14 la 11,3 mld. euro. În consecinţă, guvernul de la Berlin va subvenţiona agenţia cu 8,4 mld. euro, în loc de 11,1 mld. euro, ministerul german de finanţe realizând astfel economii de 2,7 mld. euro. Agenţia are rezerve de 2,9 mld. euro.
Explicaţia scăderii deficitului constă în faptul că numărul celor care nu au un loc de muncă s-a redus. Cont