Albumul „Muzeul Naţional Brukenthal. Sibiu“ va fi distribuit, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 12,99 lei. Cel mai vechi muzeu din România, restaurat spectaculos şi modernizat în perioada 2006-2009, are din ce în ce mai mulţi vizitatori.
CITEŞTE ŞI:
Lecţii de muzică, la Muzeul Brukenthal din Sibiu
Concert in memoriam Florin Marcovici la Sibiu, unul din fondatorii grupului Roşu şi Negru
Expoziţie unică semnată Theodor Pallady la Muzeul Brukenthal din Sibiu
În centrul vechiului Hermannstadt, astăzi Sibiu, se află cel dintâi muzeu din ţară, acum un complex amplu, alcătuit din mai multe edificii ce adăpostesc colecţii mult mai numeroase şi mai valoroase decât atunci când a luat fiinţă instituţia. Palatul clădit în stilul barocului târziu, după modelul vienez, i se datorează baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, oficial de seamă, solicitat adesea de statul austriac condus de împărăteasa Maria Tereza.
Însă astăzi muzeul ce poartă numele baronului, deschis pentru public în 1817, nu este alcătuit doar din Palatul Brukenthal, ci şi din încă opt edificii, dintre care cinci palate. Cea mai veche clădire a fost zidită în secolul al XIII-lea şi găzduieşte Muzeul de Istorie. În Palatul Brukenthal, important monument baroc din România, se află Galeria de Artă Europeană. Acesteia i se adaugă o bogată Galerie de Artă Românească, aflată în Casa Albastră. Şi, pentru a nu neglija prezentul, muzeul şi-a construit şi o Galerie de Artă Contemporană.
Printre comorile instituţiei se numără lucrări de Pieter Bruegel cel Bătrân, Pieter Bruegel cel Tânăr, Jan van Eyck, Lucas Cranach, Paolo Veronese, Hans Memling. Acestora li se adaugă câteva dintre cele mai valoroase tablouri ale pictorilor români: Theodor Pallady, Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu ş