Războiul vinurilor este ultimul dintr-o serie mai lungă de dispute cu foşti vasali sovietici
EUObserver: Moscova a rămas închistată în trecutul ei sovietic
Războiul vinurilor cu Republica Moldova, din ultimele două săptămâni, este cel mai recent episod dintr-o serie mai lungă de divergenţe ale Rusiei cu foşti sateliţi ai Imperiului Sovietic, care demonstrează încă o dată cât de legată este politica actuală a Moscovei de cea de dinaintea căderii Cortinei de Fier, este de părere publicaţia online EUObserver.
"Blocarea vinurilor moldoveneşti în Rusia demonstrează că Moscova a rămas închistată în trecutul ei sovietic, ce contrastează puternic cu agenda reformistă a preşedintelui Dmitri Medvedev", comentează publicaţia electronică EUObserver.
Declaraţia directorului serviciului pentru protecţia consumatorului din Rusia, Ghenadie Onişcenko, potrivit căruia "vinul moldovenesc ar trebui folosit la vopsit gardurile", arată contrastul dintre limbajul diplomatic dintre UE şi Rusia şi tonul mai puţin progresiv folosit de Moscova în relaţiile cu foştii săi vasali din perioada sovietică.
170.000 de sticle de vin oprite în vamă în doar 2 săptămâni
În ultimele două săptămâni, Rusia a blocat la vamă 170.000 de sticle de vin moldovenesc, afirmând că acesta conţine un nivel inacceptabil de substanţe periculoase. Autorităţile de la Chişinău şi producătorii moldoveni de vin susţin însă că aceste restricţii sunt motivate politic.
Disputa vinului este doar ultima dintr-o serie de încercări ale Rusiei de a-şi constrânge vecinii în perioada de după căderea Cortinei de Fier: războiul laptelui şi al gazului cu Belarus, războiul gazelor cu Ucraina, blocada comercială cu Georgia, disputa petrolieră cu Lituania şi războiul cărnurilor cu Polonia.
UE nu ştie şi nu se bagă
Teoretic, UE ar putea creşte importurile d