FMI şi UE au suspendat revizuirea programului de finanţare pentru Ungaria, convenit în 2008, pentru a salva ţara de criza financiară, afirmând că guvernul de la Budapesta trebuie să ia decizii dure pentru reducerea deficitului bugetar, anunţă Reuters.
Prin suspedarea discuţiilor, Ungaria nu va mai avea acces la o finanţare de 25,1 miliarde de dolari.
Negocierile cu FMI şi UE ar fi trebuit să se încheie la începutul săptămânii viitoare. Analiştii apreciază că forintul ar putea suferi o depreciere rapidă luni, din cauza incertitudinilor legate de posibilităţile de finanţare ale Ungariei. Noul guvern de centru-dreapta al Ungariei, care a preluat puterea după alegerile din aprilie, a afirmat că doreşte o extindere a actualului acord cu finanţatorii internaţionali până la sfârşitul anului 2010, urmat de un nou acord de tip precautionary pentru 2011 şi 2012.
Ministrul economiei, Gyorgy Matolcsy, a subliniat că guvernul îşi doreşte reluarea negocierilor cu FMI. UE a publicat o declaraţie separată, în care anunţa că se amână discuţiile cu Ungaria pentru o etapă ulterioară. „Ungaria a revenit pe drumul unei creşteri economice pozitive şi acum are unul dintre cele mai reduse deficite bugetare din UE“, afirma Olli Rehn, comisar european pentru economie şi afaceri monetare. Cu toate acestea, corectarea deficitului excesiv din 2011 va necesita decizii dure, în special în ceea ce priveşte cheltuielile.
Ungaria are nevoie de acordul de ajutor financiar cu FMI şi UE pentru a menţine încrederea investitorilor de la care împrumută bani. Ţara rămâne vulnerabilă din cauza datoriei publice mari, de 80% din PIB, şi din cauza dependenţei de finanţarea externă. FMI şi UE au suspendat revizuirea programului de finanţare pentru Ungaria, convenit în 2008, pentru a salva ţara de criza financiară, afirmând că guvernul de la Budapesta trebuie să ia decizii dure pentru reducere