Peste 20 de mii de medici şi specialişti participă în aceste zile la Viena la cea de-a 18-a conferinţă mondială axată pe lupta împotriva Sida. Tema din acest an este una de sezon – am putea spune – şi anume “În ce măsură criza mondială pune în pericol lupta împotriva acestei maladii ?”Comunitatea ştiinţifică şi organizaţiile de luptă împotriva Sida au o mare temere : criza economică amputează fondurile pentru combaterea maladiei.
Peste 20 de mii de medici şi specialişti participă în aceste zile la Viena la cea de-a 18-a conferinţă mondială axată pe lupta împotriva Sida.
Tema din acest an este una de sezon – am putea spune – şi anume “În ce măsură criza mondială pune în pericol lupta împotriva acestei maladii ?”
Comunitatea ştiinţifică şi organizaţiile de luptă împotriva Sida au o mare temere : criza economică amputează fondurile pentru combaterea maladiei. Ţările bogate sint pe cale să îşi restringă bugetele, ceea ce ar putea fragiliza progresele indeplinite in ultimii ani, mai ales in Africa Sub Sahariana.
Şi totusi, în urma cu patru ani, la ONU, toate tarile lumii se angajasera sa ofere un acces universal la tratamente celor superpozitivi. Pentru a atinge acest obiectiv, in 2010 e nevoie de 25 de miliarde de dolari la nivel mondial. Pentru moment, doar 11 miliarde au fost gasite.
Statele Unite se afla pe banca acuzatilor – Barack Obama promisese triplarea ajutorului catre tarile sarace – din cauza crizei insa, Statele Unite nu au dat nimic in plus.
Alegerea Vienei ca loc pentru desfasurarea conferintei a procovat o polemica, multe ONG-uri cerind ca reuniunea sa aiba loc in Africa, cea mai afectata regiune din lume.
Capitala Austriei a fost insa preferata din cauza ca acest oras este considerat o poarta catre Europa de Est si Asia cenrala. In aceste zone, boala progreseaza si asta in primul rind din cauza unei politici reprezi