Bioinginerie, Resurse umane, Chimie criminalistică şi Antreprenoriat sunt câteva dintre ofertele de pregătire universitară pentru studenţi. Universităţile încearcă să atragă studenţii prin programe noi de studiu. Acreditarea unei curricule universitare se face după cinci ani.
În fiecare an, universităţile româneşti aduc specializări noi, prin care încearcă să pregătească studenţii în domenii dintre cele mai interesante. Specialiştii în educaţie arată că schimbarea programelor face parte din dezvoltarea normală a unei instituţii de învăţământ superior şi îi ajută pe tinerii absolvenţi să se integreze mai uşor pe piaţa muncii.
Primii dintre studenţii care aleg să se pregătească în domenii inedite sunt cei care practic acreditează programul. Numai că, pe fondul crizei economice, anul acesta puţine instituţii de învăţămînt superior au programe noi. Experţii susţin că sărăcia în lansarea de programe noi are loc din cauză că acreditarea înseamnă fonduri semnificative pentru universităţi.
Studii de resurse umane
În Capitală, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială are, la zi, specializarea de resurse umane, unde admiterea are loc prin concurs de dosare. La media de admitere se ia în calcul notele obţinute de candidat la Bacalaureat: 50% nota de la proba scrisă de limba şi literatura română şi 50% proba scrisă la una dintre disciplinele următoare, la alegerea cadidatului: matematica, sociologie, psihologie, economie, filosofie, istorie şi geografie.
„Tot la Facultatea de Sociologie funcţionează o specializare relativ nouă Antrolopologie, care a fost introdusă anul trecut şi la care admiterea se face prin dosare", a spus Anca Goga, responsabil relaţii publice de la Universitatea Bucureşti.
Inginerii, manageri de companii
Tinerii care vor să înveţe limba cehă pot face acest lucru la Facultatea de L